text
Медична справа

Ботулізм: консультуємо пацієнтів

  • 7 листопада 2017
  • 234

Просвітницька робота серед населення має надважливе значення для профілактики інфекційних та неінфекційних хвороб. Зважаючи на те, що випадки захворювання на ботулізм трапляються й досі, кожен медичний працівник повинен бути здатним повідомити відвідувачів медичного закладу про небезпеку.

Розрізняють харчовий, раневий та дитячий ботулізм. Зазвичай трапляється харчовий ботулізм. Розглянемо симптоми кожної із форм захворювання.

Ботулізм: консультуємо пацієнтівЧитайте: "Новий звіт про благодійні внески: скачайте бланк"

Харчовий ботулізм

Інкубаційний період за харчового ботулізму становить від кількох годин до 12 днів. Його тривалість прямо пропорційна дозі екзотоксину, який потрапив до організму людини. За значної дози інкубаційний період короткий, симптоми наростають стрімко. Якщо доза невелика, інкубаційний період тривалий, симптоми виникають поступово. Відтак раптово настає період розпалу.

Особливістю харчового ботулізму є відсутність високої температури тіла, нечіткість і різноманітність симптомів у перші дні захворювання.

Першими й постійними симптомами цієї форми захворювання є:

  • м’язова слабкість («ноги не тримають»);
  • запаморочення;
  • порушення координації рухів.

У розпал захворювання помітне ураження шиї та кінцівок. За тяжкого перебігу хворий не може сам пересуватися та піднімати руки.

Одним з перших симптомів є також сухість слизових оболонок ротової порожнини. Іноді вона буває такою сильною, що навіть язик може «присихати» до піднебіння. Унаслідок сухості голосових зв’язок, у хворого змінюється тембр голосу: стає гугнявим, тихим, а іноді повністю зникає.

У хворого спостерігають короткочасні симптоми ураження шлунково-кишкового тракту — нудота, блювання, рідкі випорожнення (один-два рази на початку захворювання) без патологічних домішок, незначний біль у епігастральній ділянці живота. Відтак настає парез кишківника — здуття живота та закреп.

Симптоми ураження шлунково-кишкового тракту більшість хворих плутають із звичайним харчовим отруєнням і не звертаються до лікаря, розраховуючи на власні сили. А це лише ускладнює одужання.

Найяскравішим раннім симптомом харчового бутулізму є порушення зору. Хворий не може читати та концентрувати погляд, скаржиться на роздвоєння предметів, миготіння «мушок», появу «сітки» чи «туману» перед очима. Із розвитком захворювання можливі птоз, страбізм, ністагм та анізокорія.

Найнебезпечнішим симптомом захворювання є порушення дихання: воно стає поверхневим. Хворий відчуває важкість у грудях та брак повітря.

Ботулізм: консультуємо пацієнтівЧитайте: "Контроль качества медицинской помощи и повышение эффективности"

Раневий ботулізм

На тлі інших симптомів виникає порушення ковтання. Спершу хворий скаржиться на відчуття стороннього тіла в горлі та біль під час ковтання, з часом він взагалі не може це зробити й захлинається. Порушується артикуляція, а іноді й функція мімічних м’язів.

Раневий ботулізм розвивається, якщо у глибокі рани разом із грунтом потрапляють або ботулотоксин, або спори збудника. Далі кров розносить ботулотоксин організмом. Інкубаційний період раневого ботулізму триваліший, ніж харчового, — 5-14 днів. Симптоми такі самі, за винятком симптомів ураження шлунково-кишкового тракту та підвищення температури тіла. Останнє пов’язане із приєднанням вторинної інфекції.

Ботулізм: консультуємо пацієнтівЧитайте: "Врачебная ошибка: виды, причины, наступление и освобождение врача от ответственности"

Дитячий ботулізм

Така форма ботулізму трапляється в дітей віком від двох до шести місяців. Захворювання у такому разі спричиняють спори, що потрапляють в організм дитини з пилом, медом і сиропами. У кишківнику вони вільно розмножуються та виробляють екзотоксин. Іноді спори або ботулотоксин потрапляють в організм дитини із молоком матері.

Для цієї форми захворювання характерні симптоми, як-от:

  • м’язова слабкість;
  • слабкий смоктальний рефлекс;
  • закреп;
  • відмова від їжі;
  • неврологічні прояви, що стрімко прогресують.

Читайте: 

Діагностика ботулізму

Ботулізм діагностують за даними анамнезу та результатами специфічних лабораторних досліджень. Допомагають встановити діагноз симптоми, як-от:

  • відсутність високої температури тіла;
  • сухість слизової оболонки ротової порожнини за відсутності ознак зневоднення;
  • м’язова слабкість, що прогресує;
  • розвиток парезів, паралічів за низхідним типом;
  • закреп без попередньої діареї.

Для встановлення діагнозу лікарю важливо знати, чи вживав хворий продукти харчування, які можуть містити збудник ботулізму. Відсутність симптомів захворювання в інших осіб, які вживали той самий продукт харчування, не є підставою відмовитися від діагнозу. Адже ботулотоксин міг і не потрапити в їхній організм внаслідок гніздового розташування в продукті харчування.

Серед специфічних методів діагностики перевагу віддають виявленню ботулотоксину в біологічному матеріалі методом біологічної проби. Біологічним матеріалом для лабораторного дослідження є сеча, промивні води шлунка й кишківника, блювотиння, кров, випорожнення, вміст рани, а також підозрілі продукти харчування.

Змін, характерних для ботулізму, у загальних аналізах не виявляють. Вони мають додаткове значення для контролю загальних змін в організмі в разі захворювання.

Диференційну діагностику ботулізму проводять із захворюваннями, як-от:

  • енцефаліт;
  • сказ;
  • поліомієліт;
  • харчові токсикоінфекції;
  • отруєння грибами, метиловим спиртом, беладонною.

Ботулізм: консультуємо пацієнтівЧитайте: "Очищення та дезінфекція побутових поверхонь у медзакладі"

Лікування та профілактика

Хворі із підозрою на ботулізм потребують негайної госпіталізації, хоча вони і не становлять загрози для оточення. Навіщо ж тоді госпіталізація? Тому що захворювання має непрогнозований ризик для життя і потребує своєчасної медичної допомоги.

Передусім промивають шлунок і очищують кишківник. Аби отримати промивні води для лабораторного дослідження, шлунок спершу промивають кип’яченою водою, а потім — 5%-вим розчином харчової соди.

Сифонна клізма з 5%-вим розчином харчової соди дає змогу вивести токсини, які ще не всмокталися.

Відтак хворому вводять антитоксичну протиботулінічну сироватку. Це слід зробити якомога швидше — протягом 12 год. Її дія спрямована на нейтралізацію ботулотоксину, що циркулює в крові і ще не зафіксований у нервовом’язових синапсах. За легкого перебігу лікарі обмежуються одноразовим внутрішньом’язовим уведенням антитоксичної протиботулінічної сироватки. Однак при цьому максимальний ефект досягається лише за 12 год.

Аби запобігти бактеріальним ускладненням та позбутися вегетативних форм збудника, призначають антибіотики. Обов’язково проводять детоксикацію організму ентеросорбентами або вводять лікарські засоби, що стимулюють діурез.

У разі розладів дихання призначають штучну вентиляцію легенів. Для ліпшого насичення крові киснем та підвищення захисних сил організму використовують гіпербаричну оксигенацію. Аби запобігти розвитку алергійних реакцій і сироваткової хвороби, уводять глюкокортикоїди. У період реконвалесценції призначають антихолінестеразні лікарські засоби для відновлення функції нервової системи.

Ботулізм: консультуємо пацієнтівЧитайте: "Медицинские информационные системы: преимущества и пошаговое внедрение"

Рання діагностика та лікування — запорука порятунку життя людини навіть за тяжкого перебігу. Одужання повільне й триває понад місяць. Передусім відновлюється функція слинних залоз, наостанок — зір і м’язова сила.

Окрім того, важливо забезпечити хворому повноцінне харчування. Їжу дають у перетертому вигляді. Обмежень в асортименті продуктів харчування немає. Головне, аби вони були свіжими, добре засвоювалися та не подразнювали слизову оболонку шлунково-кишкового тракту. Аби уникнути розмноження патогенних мікроорганізмів у ротовій порожнині внаслідок порушення слиновиділення, рекомендують також ретельно доглядати за нею. За особами, які вживали ті самі продукти харчування, що й хворий, встановлюють медичне спостереження протягом двох тижнів.

Засобів специфічної профілактики ботулізму немає. Неспецифічна профілактика захворювання — це дотримання санітарно-гігієнічних норм під час обробки, транспортування, зберігання та приготування продуктів харчування . Якщо йдеться про раневий ботулізм, то єдиний профілактичний захід — правильно обробити рану.

Підписка на статті

Підпишіться на розсилку, аби не пропустити жодної важливої та цікавої статті. Це БЕЗПЛАТНО.

Освітні заходи

Школа

Перевірте свої знання та здобудьте нові

Взяти участь
Інтернет-магазин

Інтернет-магазин

Скористайтеся найбільш вигідними пропозиціями щодо передплати і станьте нашим читачем просто зараз

Ми в соцмережах

Зареєструйтеся — і двері для Вас відчинені!

Отримуйте лише фахову інформацію: 
  • скачуйте зразки документів безплатно
  • користуйтеся нормативно-правовою базою
  • дізнавайтеся новини галузі охорони здоров’я

 

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Я тут вперше
І читатиму далі
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль
Упс! Файл доступний лише для зареєстрованих користувачів!

57 секунд на реєстрацію
І Ви отримаєте доступ до:
форм та зразків
фахових статей
найсвіжіших новин галузі
нормативних документів

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Я тут вперше
І скачаю потрібні файли!
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль