• Головна сторінка
  • » Статті
  • » Досвід організації навчання медичних працівників задля протидії професійному зараженню ВІЛ-інфекцією

Досвід організації навчання медичних працівників задля протидії професійному зараженню ВІЛ-інфекцією

179
У роботі медичної сестри завжди існує загроза випадкового контакту з кров’ю, іншими рідинами організму пацієнта, які можуть містити збудники небезпечних хвороб, таких як СНІД

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ

Протидія випадкам професійного зараження ВІЛ-інфекцією медичних працівників

1. Які види біологічних рідин ви знаєте?

А. Потенційно небезпечна біологічна рідина; потенційно безпечна біологічна рідина.

Б. Кров, лабораторні матеріали.

В. Потенційно небезпечна біологічна рідина; потенційно безпечна біологічна рідина, яка містить домішки крові; потенційно безпечна біологічна рідина, яка не містить видимих домішок крові.

Г. Потенційно безпечна біологічна рідина, яка містить домішки крові; потенційно безпечна біологічна рідина, яка не містить видимих домішок крові; кров.

2. Що передбачає перша допомога при пораненні голкою або іншим гострим інструментом, забрудненим кров’ю чи біологічними матеріалами пацієнта?

А. Місце контакту обробляють дезінфікуючим розчином. Поранену поверхню тримають під струменем проточної води кілька хвилин або поки кровотеча не припиниться. Кров з рани видавлюють або відсмоктують, а місце пошкодження шкіри додатково змащують йодом чи перекисом водню.

Б. Місце контакту промивають водою з милом. Поранену поверхню тримають під струменем проточної води кілька хвилин або поки кровотеча не припиниться. За умови відсутності проточної води ушкоджене місце обробляють дезінфікуючим гелем або розчином для миття рук. При цьому не можна стискати або терти пошкоджене місце, видавлювати або відсмоктувати кров з рани, використовувати розчин етилового спирту, йоду, перекису водню.

В. Місце контакту промивають водою з милом. Надалі потрібно протерти рану етиловим спиртом та перев’язати стерильним бинтом (наклеїти лейкопластир).

Г. Місце контакту промивають водою з милом. Надалі потрібно звернутися до спеціаліста та пройти курс антибактеріальної терапії.

3. Що належить до потенційно небезпечних біологічних рідин?

А. Cперма, вагінальні виділення, слина, грудне молоко, спинномозкова, синовіальна, плевральна, перитонеальна, перикардіальна або амніотична рідини.

Б. Cперма, вагінальні виділення, грудне молоко, сеча, спинномозкова, синовіальна, плевральна, перитонеальна, перикардіальна або амніотична рідини.

В. Cперма, кров, вагінальні виділення, грудне молоко, спинномозкова, синовіальна, плевральна, перитонеальна, перикардіальна або амніотична рідини.

Г. Слина, виділення з носової порожнини, піт, сльози, сеча, кал, блювотиння, мокротиння.

4. Які нормативні акти безпосередньо стосуються захисту медичних працівників від професійного зараження?

А. − Закон України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ» від 12.12.1991 № 1972-XII;

− постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку використання грантів, передбачених для здійснення заходів у сфері профілактики та протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та малярії в Україні» від 19.06.2013 № 504;

− наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження нормативно-правових актів з питань вдосконалення організації медичної допомоги людям, які живуть з ВІЛ» від 10.07.2013 № 585.

Б. − Закон України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ» від 12.12.1991 № 1972-XII;

− наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження нормативно-правових актів з питань вдосконалення організації медичної допомоги людям, які живуть з ВІЛ» від 10.07.2013 № 585.

В. − Закон України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ» від 12.12.1991 № 1972-XII;

− наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження нормативно-правових актів щодо захисту від зараження ВІЛ-інфекцією при виконанні професійних обов’язків» від 05.11.2013 № 955.

Г. − Закон України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ» від 12.12.1991 № 1972-XII;

− постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку та умов обов’язкового страхування медичних працівників та інших осіб на випадок інфікування вірусом імунодефіциту людини під час виконання ними професійних обов’язків, а також на випадок настання у зв’язку з цим інвалідності або смерті від захворювань, зумовлених розвитком ВІЛ-інфекції, і переліку категорій медичних працівників та інших осіб, які підлягають обов’язковому страхуванню на випадок інфікування вірусом імунодефіциту людини під час виконання ними професійних обов’язків, а також на випадок настання у зв’язку з цим інвалідності або смерті від захворювань, зумовлених розвитком ВІЛ-інфекції» від 16.10.1998 № 1642;

− наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження нормативно-правових актів щодо захисту від зараження ВІЛ-інфекцією при виконанні професійних обов’язків» від 05.11.2013 № 955.

5. Що належить до потенційно безпечних біологічних рідин, які можуть містити домішки крові?

А. Сперма, вагінальні виділення, слина, грудне молоко, спинномозкова, синовіальна, плевральна, перитонеальна, перикардіальна або амніотична рідини.

Б. Сперма, вагінальні виділення, грудне молоко, сеча, спинномозкова, синовіальна, плевральна, перитонеальна, перикардіальна або амніотична рідини.

В. Слина, виділення з носової порожнини, піт, блювотиння, мокротиння.

Г. Слина, виділення з носової порожнини, піт, сльози, сеча, кал, блювотиння, мокротиння.

6. Яка перша допомога при потраплянні крові або інших потенційно небезпечних біологічних рідин на непошкоджену шкіру?

А. Місце контакту промивають водою з милом та змащують дезінфікуючим розчином.

Б. Місце контакту промивають водою з милом.

В. Місце контакту змащують антибактеріальним гелем та звертаються до спеціаліста для проходження курсу антибактеріальної терапії.

Г. Уникають потрапляння води на місце контакту та стежать, чи воно не почервоніє протягом години. У разі почервоніння звертаються до спеціаліста.

7. Що належить до потенційно безпечних біологічних рідин, які не містять видимих домішок крові?

А. Слина, виділення з носової порожнини, блювотиння, мокротиння.

Б. Слина, виділення з носової порожнини, піт, сльози, сеча, кал, блювотиння, мокротиння, грудне молоко.

В. Слина, виділення з носової порожнини, піт, сльози, сеча, кал, блювотиння, мокротиння.

Г. Слина, виділення з носової порожнини, піт, сльози, сеча, кал, амніотична рідина.

8. Яка перша допомога при укусі з порушенням цілісності шкіри?

А. Рану обробляють дезінфікуючим засобом (20%-вий водний розчин хлоргексидину біглюконату, 3%-вий розчин перекису водню).

Б. Рану промивають водою, видаляють некротизовані тканини та обробляють дезінфікуючим засобом (15%-вий водний розчин хлоргексидину біглюконату, 9%-вий розчин перекису водню); призначають антибактеріальну терапію.

В. Рану промивають проточною водою з милом, призначають антибактеріальну терапію.

Г. Рану промивають водою, видаляють некротизовані тканини та обробляють дезінфікуючим засобом (20%-вий водний розчин хлоргексидину біглюконату, 3%-вий розчин перекису водню); призначають антибактеріальну терапію.

9. Що входить до засобів індивідуального захисту від зараження ВІЛ-інфекцією?

А. Хірургічний халат, гумові (латексні/неопренові) рукавички, маска, шапочка, антибактеріальний гель, нарукавники, окуляри, захисний екран.

Б. Хірургічний халат, гумові (латексні/неопренові) рукавички, маска, шапочка, непромокальний фартух, нарукавники, окуляри, захисний екран.

В. Хірургічний халат, гумові (латексні/неопренові) рукавички, шапочка, непромокальний фартух, УФ-лампа, окуляри, захисний екран.

Г. Хірургічний халат, шапочка, непромокальний фартух, захисний екран.

10. Яка перша допомога при потраплянні крові або інших потенційно небезпечних біологічних рідин в очі?

А. Око промивають милом або дезінфікуючим розчином, забруднені контактні лінзи знищують.

Б. Потрібно звернутися до спеціаліста, а до цього жодних маніпуляцій з оком робити не можна.

В. Око промивають водою. При цьому обов’язково потрібно зняти контактні лінзи.

Г. Око промивають водою або фізіологічним розчином. При цьому не допускається промивання очей милом або дезінфікуючим розчином, знімання контактних лінз під час промивання. Після промивання очей контактні лінзи знімають та обробляють, після чого вони вважаються безпечними для подальшого використання.

11. Що включає перша допомога при потраплянні крові або інших потенційно небезпечних біологічних рідин на слизову оболонку ротової порожнини?

А. Рідину, що потрапила до ротової порожнини, випльовують, ротову порожнину декілька разів промивають водою або фізіологічним розчином. Для промивання ротової порожнини не допускається використання мила чи дезінфікуючих розчинів.

Б. Рідину, що потрапила до ротової порожнини, випльовують. Ротову порожнину промивають дезінфікуючим розчином.

В. Потрібно виплюнути рідину, що потрапила до ротової порожнини, та звернутися до спеціаліста для проходження курсу антибактеріальної терапії.

Г. Не потрібно вживати жодних застережних заходів, адже ВІЛ-інфекція не передається через слизові оболонки.

Відповіді: 1 — В; 2 — Б; 3 — В; 4 — Г; 5 — Г; 6 — Б; 7 — В; 8 — Г; 9 — Б; 10 — Г; 11 — А.



Ваша персональна добірка.

    Підписка на статті

    Підпишіться на розсилку, аби не пропустити жодної важливої та цікавої статті. Це БЕЗПЛАТНО.

    Освітні заходи

    Школа

    Перевірте свої знання та здобудьте нові

    Взяти участь

    Інтернет-магазин

    Інтернет-магазин

    Скористайтеся найбільш вигідними пропозиціями щодо передплати і станьте нашим читачем просто зараз

    Живе спілкування з редакцією

    Книжкова полиця

    «Новий номер УЗОЗ»

    Електронна книга «Нові протоколи медичної сестри: аналізуємо проект»

    для передплатників е-журналу «Довідник головної медичної сестри»

    Читати книгу

    Спробуйте безплатно

    Безплатний презентаційний номер е-журналу «Довідник головної медичної сестри» — чудова можливість ознайомитися з ним та оцінити корисність публікацій.


    Розсилка



    © Медична справа, 2017. Усі права захищено

    Повне або часткове копіювання будь-яких матеріалів порталу, цитування, публікація їх анотованих оглядів допускаються лише з письмового дозволу редакції порталу.

    Журнал «Управління закладом охорони здоров’я», свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації: КВ №11426-299Р від 11.07.2006.

    Журнал «Довідник головної медичної сестри», свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації: КВ №18737-7537Р від 14.02.2012.


     

    
    • Ми в соцмережах

    Вітаємо на порталі! І даруємо санбюлетені

    Зареєструйтеся — і гайда до розділу «Санбюлетені»:

    • Ризики в роботі медичної сестри — вірусний гепатит В

    • Перша допомога у випадку контакту із джерелом потенційного інфікування ВІЛ

    Скачуйте безплатно
    розміщуйте на інфостендах медичного закладу

    У мене є пароль
    нагадати
    Пароль надіслано на пошту
    Ввести
    Я тут вперше
    І отримати доступ на сайт Знадобиться лише хвилина!
    Введіть ел. пошту або логін
    Неправильний логін або пароль
    Неправильний пароль
    Введіть пароль
    Упс! Файл доступний лише для зареєстрованих користувачів!

    57 секунд на реєстрацію
    І Ви отримаєте доступ до:
    форм та зразків
    фахових статей
    найсвіжіших новин галузі
    нормативних документів

    У мене є пароль
    нагадати
    Пароль надіслано на пошту
    Ввести
    Я тут вперше
    І користуйтеся матеріалами порталу «Медична справа»!
    Введіть ел. пошту або логін
    Неправильний логін або пароль
    Неправильний пароль
    Введіть пароль