Дезінфекція: види та методи проведення

3860
Дезінфекція в закладах охорони здоров’я спрямована на боротьбу з внутрішньолікарняними інфекціями. Тому нагадаємо основні аспекти щодо її проведення, а також докладно розглянемо коли які види та методи дезінфекції будемо застосовувати в ЛПЗ.

В боротьбі з інфекційними захворюваннями важливу роль відіграє неспецифічна профілактика – дезінфекція. Вона спрямована на знищення збудника інфекції у заражених об’єктах (виділеннях хворих, посуді для виділень, для їжі, білизні, одязі, приміщеннях тощо). Під час дезінфекції, на відміну від стерилізації, знищуються не всі мікроорганізми, а лише патогенні. 

Механізми передачі збудника інфекції

Оскільки дезінфекційні заходи спрямовані на знищення збудника визначеного інфекційного захворювання, при цьому враховують механізм передачі збудника конкретної інфекції, ступінь можливого обсіменіння навколишнього середовища та інші епідеміологічні особливості. 
Механізм передачі збудника інфекції визначають залежно від виду інфекційної хвороби. Так, збудники інфекцій дихальних шляхів (грип, дифтерія, скарлатина, туберкульоз тощо) передаються повітряно-крапельним шляхом. Вони виділяються при говорінні, кашлі, чханні і проникають до організму людини через дихальні шляхи.
При кишкових захворюваннях основним є фекально-оральний механізм передачі. Збудники передаються з виділеннями (рідше з сечею) і потрапляють до здорової людини через рот з водою, їжею, через контакт з брудними руками.

При трансмісивних інфекціях збудники передаються через носіїв (посередників) — членистоногих. Так, наприклад, збудник малярії, зворотного тифу циркулює в крові і не виділяється у навколишнє середовище; він передається від хворої до здорової людини членистоногими (воші, малярійні комарі).

Парентеральні інфекції передаються від хворої людини до здорової через кров та біологічний матеріал, що можуть проникати через слизові оболонки, порушену цілісність шкіри та неякісно простерилізовані вироби медичного призначення, які використовуються для проведення необхідних процедур, маніпуляцій чи оперативних втручань.
Так, наприклад, в осередках інфекцій дихальних шляхів проводять дезінфекцію, в осередках паразитарних тифів — дезінсекцію, кишкових інфекцій — дезінфекцію та дезінсекцію, а в осередках зоонозних інфекцій проводять дезінфекцію, дезінсекцію та дератизацію.

Загалом для проведення дезінфекції необхідно знати: 

  • що саме необхідно продезінфікувати
  • коли слід проводити дезінфекцію
  • які засоби слід використовувати
  • як проводити дезінфекцію

Розділи дезінфекції

Дезінфекція це комплекс заходів для боротьби з патогенними мікроорганізмами: власне дезінфекцію, дезінсекцію та дератизацію.
Власне дезінфекція спрямована на видалення чи знищення збудників інфекційних захворювань в навколишньому середовищі, тобто на шляху їх передачі від джерела інфекції до організму. 

Дезінфекція: види та методи проведення Читайте: "Хірургічна та гігієнічна обробка рук: докладно про проведення процедур"

Метою дезінсекції та дератизації є знищення переносників збудника. Дезінсекція — система заходів, спрямованих на знищення чи зменшення кількості синантропних комах, які мають епідеміологічне значення, а дератизація — система заходів, спрямованих на знищення гризунів, які мають епідеміологічне значення.

Зазвичай або проводять тільки власне дезінфекцію, або поєднують її з дезінсекцією чи дератизацією. Обирають систему заходів залежно від виду інфекції та, відповідно, шляху передачі її збудника. При цьому враховують і ступінь можливого поширення збудника на об’єктах (у приміщенні, на посуді) та інші епідеміологічні особливості.

Види дезінфекції

Розрізняють осередкову та профілактичну дезінфекції. Заходи з осередкової дезінфекції проводять безпосередньо у місці виявлення інфекції. Профілактичну дезінфекцію виконують, коли джерело збудника інфекції не виявлене, однак збудники можуть бути в навколишньому середовищі.

Поточна та заключна дезінфекція – це заходи, що проводяться в осередках інфекції. Поточна дезінфекція дозволяє знищити збудника інфекції одразу, як тільки його вивели з організму хворого. 

Дезінфекція: види та методи проведення Читайте "Передстерилізаційна обробка: проводимо згідно з рекомендаціями МОЗ"

Метою заключної дезінфекції є знищення збудників, які залишилися після проведення госпіталізації, переведення в іншу палату чи відділення, одужання, виписки, виїзду чи смерті хворого, після поточної дезінфекції в осередку інфекції на предметах (виробах медичного призначення, посуді), у приміщенні. Цей вид дезінфекції проводять одноразово.

Профілактична дезінфекція може бути плановою та за необхідності. Метою профілактичної дезінфекції є запобігання накопиченню збудників інфекційних захворювань чи їх носіїв на об’єктах. Профілактичну дезінфекцію зазвичай проводять після закінчення прийому інфекційного хворого.

Методи проведення дезінфекції

Розрізняють чотири основні методи:

  • фізичний;
  • хімічний;
  • біологічний;
  • комбінований.

Наведемо ті методи, які можна застосовувати у закладах охорони здоров’я.

Фізичні методи дезінфекції: механічна дезінфекцію, кип’ятіння, застосування сухого гарячого повітря, водяної пари, штучне ультрафіолетове опромінення, спалювання.

Механічна дезінфекція – це видалення патогенних мікроорганізмів під час вологого прибирання, провітрювання приміщення, прання медичного одягу чи білизни. Пилосос допомагає  видалити до 98% мікроорганізмів. Доступ свіжого повітря в кімнату протягом 15 хвилин дозволяє суттєво знизити кількість мікроорганізмів, а через 30 хвилин повітря приміщень повністю замінює зовнішнє без патогенних мікробів.

Кип’ятіння застосовують, щоб дезінфікувати вироби зі скла, металу, термостійких полімерних матеріалів, гуми. Предмети потрібно повністю занурити у дистильовану чи з додаванням соди воду і ємність накрити кришкою. Протягом 15–30 хвилин предмети, контаміновані вегетативними формами мікроорганізмів, будуть знезаражені. Якщо є спори, то тривалість кип’ятіння збільшують до 1,5–2 години. Більшість патогенних мікроорганізмів гине при температурі 60–70 °С протягом 0,5 години.

Сухе гаряче повітря має бактерицидну та спороцидну дії. Читайте, як його застосовувати.

 Концентровану водяну пару застосовують в автоклавах під тиском при температурі 110–134 °С для знезараження і стерилізації перев’язувального матеріалу та в дезінфекційних камерах для знезараження одягу та постільної білизни.

Штучні ультрафіолетові промені використовують для зниження бактеріального обсіменіння повітря та поверхонь. Бактерицидного ефекту досягають застосуванням короткохвильових ультрафіолетових променів сонячного спектру за допомогою бактерицидних ламп.

Спалювання — використовують для знищення специфічних медичних відходів. Для цього методу в основному використовують муфельні печі.

Хімічні методи дезінфекції.  При дезінфекції використовують різні класи хімічних сполук. Дезінфікуючі засоби поділяють на групи, які містять активні речовини: галогени, окисники, альдегіди, амфотензиди, гуанідини, феноли, кислоти, луги, спирти. Антимікробні засоби можуть мати бактерицидні, вірусоцидні, фунгіцидні та спороцидні властивості.

Дезінфекція: види та методи проведення Читайте: "Методи стерилізації виробів медичного призначення"

Істотну роль у виборі методу знезараження відіграє місце перебування збудника, у зв’язку з чим і використовують такі методи дезінфекції: занурення, зрошення, протирання.

Занурення (або замочування) використовують для знезараження виробів медичного призначення, білизни, посуду для виділень, предметів догляду за хворими, прибирального інвентарю, а також малоцінних предметів і сміття.
Зрошення використовують для дезінфекції переважно великих поверхонь (стін, дверей, меблів, столів, великих приладів тощо).
Протирання використовують для дезінфекції поверхонь, предметів догляду за хворими, виробів медичного призначення з гладкою поверхнею. Протирання проводять двічі з інтервалом 15 хвилин і подальшою експозицією, тривалість якої залежить від обраного дезінфікуючого засобу. Допускається комбіноване використання зрошення з подальшим протиранням через 15 хвилин.

Коли потрібно проводити дезінфекцію?

На обрання дезінфекційних заходів та якість їх проведення впливають як об’єктивні, так і суб’єктивні чинники. До об’єктивних чинників належать:

  • концентрація дезінфікуючого розчину (хімічного препарату);
  • можливість витримування — відповідна експозиція дезінфікуючого засобу;
  • фізичний стан дезінфікуючого засобу (розчин, порошок, аерозоль, гель, гранула, мазь тощо);
  • здатність дезінфікуючого засобу розчинятися у воді;
  • структура та властивості предметів, які підлягають дезінфекції (дерево, тканина, вироби з полімерних матеріалів тощо).

Також у процесі знезараження мають значення вологість, температура, тиск, кислотність повітря, наявність органічних забруднень. Однак цей перелік чинників, які можуть впливати на ефективність проведення дезінфекційних заходів, не є вичерпним, тому при придбанні будь-якого з дезінфікуючих засобів необхідно ретельно ознайомитися з методичними вказівками (інструкцією) щодо використання певного препарату та перевірити, чи внесений він до Державного реєстру дезінфекційних засобів, чинного на момент використання, перевірити наявність свідоцтва про державну реєстрацію засобу.

Дезінфекція: види та методи проведення  Читайте: "Медична документація швидкої допомоги: зразки та інструкції"

До суб’єктивних чинників відносять:

  • професіоналізм персоналу, який проводить дезінфекцію;
  • доступність об’єкта дезінфекції, можливість якісного знезараження (для інструментів — наявність замків, заглиблень; для приміщень — зайнятість сторонніми речами);
  • готовність об’єкта до проведення дезінфекційних заходів;
  • психічний стан персоналу.

Завадити якісному проведенню дезінфекції також можуть непереносимість запаху дезінфікуючого засобу, виникнення алергічних захворювань; відсутність достатньої кількості дезінфікуючих засобів і неукомплектованість закладу відповідним персоналом; відсутність контролю проведення дезінфекції

Обрання дезінфекційних заходів залежно від виду інфекції

Вид інфекції

Основні шляхи передачі збудника

Дезінфекційні заходи

Інфекції дихальних шляхів (грип, дифтерія, скарлатина, туберкульоз)

Повітряно-крапельний

Власне дезінфекція

Кишкові інфекції (черевний тиф, дизентерія, сальмонельоз, ботулізм)

Фекально-оральний

Власне дезінфекція та дезінсекція

Кров’яні трансмісивні інфекції (малярія, поворотний тиф)

Трансмісивний

Дезінсекція

Парентеральні інфекції (гепатити В, С)

Контактний і гемоконтактний

Власне дезінфекція

Зоонозні інфекції

Контактний, через воду, грунт, харчові продукти, в які потрапляють мікроби з виділеннями гризунів

Дератизація, власне дезінфекція та дезінсекція

Розробіть стандарти дезінфекції для вашого закладу

Для того, аби контролювати якісь проведення дезінфекції у медичному закладі, локальним наказом потрібно затвердити правила та стандарти дезінфекції. Так, потрібно завбачити такі аспекти:

  • Методи дезінфекції медичних виробів (фізичні,хімічні, комбіновані) визначають специфікою інструментів, їх матеріалів та призначення.
  • Стандарти дезінфекції фізичним, хімічним та іншими методами окремо затверджують у формі додатків до основних правил. При цьому мають бути враховані вимоги обладнання для дезінфекції.
  • Стандарти  дезінфекції у маніпуляційному/процедурному кабінеті, в інших лікувально-діагностичних приміщеннях  повинні передбачати використання дезінфекційних засобів, які запобігають фіксуванню білкових компонентів.
  • Окрім самих стандартів дезінфекції в наказі вказують шляхи транспортування та подальшого зберігання продезінфікованих медичних виробів.

Контроль за якістю дезінфекції передбачає мікробіологічний моніторинг епідемічно значимих об’єктів у приміщеннях стерильної зони. Перелік епідемічно значимих об’єктів та обсяг планових досліджень визначає лікар-епідеміолог закладу (за його відсутності — особа, відповідальна за додержання вимог дезінфекції, ПСО та стерилізації медичних виробів) відповідно до складеного графіка, але не менше ніж один раз на три місяці.



Підписка на статті

Підпишіться на розсилку, аби не пропустити жодної важливої та цікавої статті. Це БЕЗПЛАТНО.

Освітні заходи

Школа

Перевірте свої знання та здобудьте нові

Взяти участь

Інтернет-магазин

Інтернет-магазин

Скористайтеся найбільш вигідними пропозиціями щодо передплати і станьте нашим читачем просто зараз

Живе спілкування з редакцією

Книжкова полиця

«Новий номер УЗОЗ»

Електронна книга «Нові протоколи медичної сестри: аналізуємо проект»

для передплатників е-журналу «Довідник головної медичної сестри»

Читати книгу

Спробуйте безплатно

Безплатний презентаційний номер е-журналу «Довідник головної медичної сестри» — чудова можливість ознайомитися з ним та оцінити корисність публікацій.




© Медична справа, 2017. Усі права захищено

Повне або часткове копіювання будь-яких матеріалів порталу, цитування, публікація їх анотованих оглядів допускаються лише з письмового дозволу редакції порталу.

Журнал «Управління закладом охорони здоров’я», свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації: КВ №11426-299Р від 11.07.2006.

Журнал «Довідник головної медичної сестри», свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації: КВ №18737-7537Р від 14.02.2012.


 


  • Ми в соцмережах

Зареєструйтеся — і двері для Вас відчинені!

Отримуйте лише фахову інформацію:
  • скачуйте зразки документів безплатно
  • користуйтеся нормативно-правовою базою
  • дізнавайтеся новини галузі охорони здоров’я

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Я тут вперше
Для реєстрації знадобиться 57 секунд
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль
Упс! Файл доступний лише для зареєстрованих користувачів!

57 секунд на реєстрацію
І Ви отримаєте доступ до:
форм та зразків
фахових статей
найсвіжіших новин галузі
нормативних документів

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Я тут вперше
І користуйтеся матеріалами порталу «Медична справа»!
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль