Лікувальне харчування – організація в медзакладі

346
Які складові організації лікувального харчування? Хто бере участь у цьому процесі? Як проводити основні процедури з визначення якості харчування для пацієнтів медичного закладу? Читайті у статті!

Організація лікувального харчування у комунальних та державних медичних закладах має здійснюватися згідно з Інструкцією з організації лікувального харчування у закладах охорони здоров’я, яку затверджує наказ МОЗ від 29.10.2013 № 931.

Зважаючи на важливу роль лікувального харчування у  комплексній терапії, дуже важливо, щоб воно відповідало науково-обгрунтованій організації та застосовувалося у всіх стаціонарних відділеннях медичних закладів для пацієнтів, яким його призначив лікар.

Лікувальне харчування – організація в медзакладіЧитайте: "Гігієнічні вимоги до оздоблення приміщень медичних закладів, що надають первинну допомогу"

Складові організації лікувального харчування:

  • Опис дієти
  • Показання для призначення дієти
  • Енергетична цінність продуктів
  • Основні способи приготування страв
  • Режим  харчування

Хто бере участь в організації  лікувального харчування?

  1. Головний лікар визначає ключові аспекти організації лікувального харчування.
  2. Заступник головного лікаря з лікувальної роботи може брати на себе повноваження головного лікаря щодо організації лікувального харчування.
  3. Медична сестра з дієтичного харчування стежить за якістю страв.
  4. Черговий лікар контролює видачу їжі у відділення, а також призначає лікувальне харчування госпіталізованому пацієнту.
  5. Лікар-дієтолог контролює виписування продуктів харчування медсестрою з  дієтичного харчування.
  6. Шеф-кухар відповідає за дотримання технології та якістю лікувального харчування.

Що робити, якщо  в штаті медичного закладу немає лікаря-дієтолога?

В такому разі медсестра з дієтичного харчування повинна робити виписку під контролем лікаря-спеціаліста.

Лікувальне харчування – організація в медзакладіЧитайте: "Безперервне навчання медичного персоналу - організація"

Медичний заклад може укласти договір про підготовку та доставку лікувального харчування  з підприємствами громадського харчування.

Порядок перевірки якості лікувального харчування

Щоб визначити обєм порції  

  • для перших страв: визначають ємність посуду та ділять на потрібну  кількість порцій
  • другі страви: визначають вагу їжі без тари та вагу однієї порції
  • порційні другі страви: зважують 10 порцій  і визначають рівномірність розподілу,  щоб визначити середню вагу

Пробу якості страви беруть з однієї страви з меню-розкладки дієти, яка призначена для найбільшої кількості пацієнтів. Результати записують з проб кожної страви і ставлять загальну оцінку в журнал готової їжі.

Лікувальне харчування – організація в медзакладіЧитайте: "Направлення на стажування лікарів: порядок"

Як визначити енергетичну цінність страви?

Процедура визначення калорійності і хімічного складу страви – планова. Її проводять у присутності уповноваженого на це працівника, яку призначає керівник медичного закладу. Лабораторний аналіз не роблять для промислових продуктів та для їжі, яку можна визначити лише вагою (наприклад, шматок м’яса).

Для дослідження беруть середнього розміру порцію з різних дієт. Проте можна узяти не одну страву, а всю їжу, яку подають на один прийом – сніданок, обід, вечеря.

Лікувальне харчування – організація в медзакладіЧитайте: "Санітарно-протиепідемічні заходи в закладах первинної медичної допомоги – загальні правила"

Порядок підготовки і видачі лікувального харчування:

  1. Черговий лікар призначає лікувальне харчування
  2. Повну інформацію про призначену дієту  записують у медичну картку стаціонарного хворого і у зведене замовлення на всіх хворих.
  3. Старша медсестра робить замовлення на продукти з меню дієт, розраховуючи також необхідну кількість їжі для всіх пацієнтів. Дані про кількість пацієнтів вона бере у приймальному відділенні медичного закладу.

!Важливо: Бланк зведеного замовлення підписують старша медсестра, завідувач відділення, медсестра з дієтичного харчування.

  1. Перед тим, як покласти продукти у посуд для приготування, їх додатково зважують.
  1. Готування їжі для дієтичного харчування відбувається під наглядом медсестри з дієтичного харчування.
  1. Медсестра з дієтичного харчування заповнює відомість обліку відпуску відділенням  раціонів харчування для хворих у трьох примірниках.

Картки-розкладки страв складають для кожної страви у трьох примірниках. Їх передають в

  • Бухгалтерію
  • Шеф-кухареві
  • Медичній сестрі з дієтичного харчування.



Підписка на статті

Підпишіться на розсилку, аби не пропустити жодної важливої та цікавої статті. Це БЕЗПЛАТНО.

Освітні заходи

Школа

Перевірте свої знання та здобудьте нові

Взяти участь

Інтернет-магазин

Інтернет-магазин

Скористайтеся найбільш вигідними пропозиціями щодо передплати і станьте нашим читачем просто зараз

Живе спілкування з редакцією

Книжкова полиця

«Новий номер УЗОЗ»

Електронна книга «Нові протоколи медичної сестри: аналізуємо проект»

для передплатників е-журналу «Довідник головної медичної сестри»

Читати книгу

Спробуйте безплатно

Безплатний презентаційний номер е-журналу «Довідник головної медичної сестри» — чудова можливість ознайомитися з ним та оцінити корисність публікацій.




© Медична справа, 2017. Усі права захищено

Повне або часткове копіювання будь-яких матеріалів порталу, цитування, публікація їх анотованих оглядів допускаються лише з письмового дозволу редакції порталу.

Журнал «Управління закладом охорони здоров’я», свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації: КВ №11426-299Р від 11.07.2006.

Журнал «Довідник головної медичної сестри», свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації: КВ №18737-7537Р від 14.02.2012.


 


  • Ми в соцмережах

Вітаємо на порталі! І даруємо санбюлетені

Зареєструйтеся — і гайда до розділу «Санбюлетені»:

• Ризики в роботі медичної сестри — вірусний гепатит В

• Перша допомога у випадку контакту із джерелом потенційного інфікування ВІЛ

Скачуйте безплатно
розміщуйте на інфостендах медичного закладу

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Я тут вперше
І отримати доступ на сайт
Знадобиться лише хвилина!
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль
Упс! Файл доступний лише для зареєстрованих користувачів!

57 секунд на реєстрацію
І Ви отримаєте доступ до:
форм та зразків
фахових статей
найсвіжіших новин галузі
нормативних документів

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Я тут вперше
І отримати доступ на сайт
Знадобиться лише хвилина!
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль