Контроль якості стерилізації відповідно до вимог МОЗ

2816
Перевірте, чи правильно у вашому закладі проводиться контроль якості стерилізації, а також пригадайте основні методи проведення цих процедур.

Знезараженню підлягають усі медичні вироби, які контактують з кров’ю, раневою поверхнею та слизовими оболонками пацієнта. Усі засоби до стерилізації мають обов’язково пройти попередню дезінфекцію та передстерилізаційну обробку. Контроль якості стерилізації здійснюється в центральних стерилізаційних відділеннях (ЦСВ), розташованих на території лікарняних закладів, або децентралізовано (характерно для невеликих приватних клінік).


Стерилізація – це процес знищення спорових та неспорових форм мікроорганізмів на виробах медичного призначення за допомогою фізичних (паровий, повітряний) та хімічних (газовий, плазмовий, розчини хімічних засобів) методів.


Контроль стерилізації: основні положення

  • Кожна процедура знезараження обов’язково має проходити валідацію за встановленим  графіком, але не рідше 1 разу на рік.
  • З метою оцінки параметрів та ефективності режимів стерилізації застосовуються фізичні, хімічні та біологічні методи. При цьому біологічний метод слід розглядати як найбільш вірогідний.
  • В амбулаторіях, поліклініках та стаціонарах без оперблоку контроль стерильності медичних засобів здійснюється за графіком, встановленим керівником закладу, але не рідше 1 разу на 3 місяці. За наявності у стаціонарі операційного блоку контроль стерильності здійснюється не рідше 1 разу на місяць. При цьому якість стерилізації оцінюється в 1% одночасно простерилізованих виробів.

Контроль якості стерилізації відповідно до вимог МОЗЧитайте: "Алгоритм приготування миючих та дезінфікуючих розчинів: пам'ятка"

Методи контролю якості стерилізації

  • Фізичний метод

Цей метод передбачає вимірювання таких параметрів, як температура, тиск та час стерилізації. З цією метою застосовуються контрольно-вимірювальні прилади (термометри, манометри, таймери, вакуумметри). Порушення хоча б одного з параметрів або будь-яке відхилення від стандартних режимів – це сигнал про збій у роботі апаратури та порушення процесу знезараження. З метою зменшення ризику виникнення помилок за процедурою обов’язково стежить оператор стерилізаційного відділення.

Контроль якості стерилізації відповідно до вимог МОЗЧитайте: "Документи для акредитації медичного закладу: санітарно-епідемічне благополуччя"

  • Хімічний метод

Контроль та оцінка якості стерилізації полягає у використанні спеціальних хімічних індикаторів, які змінюють свій колір і фізичні властивості під дією температури, адекватної для кожного конкретного режиму. За зміною забарвлення індикаторів роблять висновок про основні параметри стерилізації: температуру та тривалість експозиції. Оцінка результатів контролю передбачає порівняння кольору індикатора з еталоном. Якщо забарвлення збігається, це свідчить про дотримання всіх необхідних значень. Забороняється оцінювати контроль стерилізації, використовуючи індикатори з різних партій. Рекомендується застосовувати найсучасніші індикатори класів 4–6 (багатопараметрові, інтегруючі індикатори, індикатори-емулятори), що  реагують на всі критичні параметри обраного режиму. Застосовуються лише індикатори, дозволені до використання на території України.

Контроль якості стерилізації відповідно до вимог МОЗЧитайте: "Як розроблювати локальні протоколи?"

  • Біологічний метод оцінки якості стерилізації

Це найбільш ефективний та вірогідний метод контролю. Для тестування застосовуються патогенні спороутворюючі мікроорганізми, які є високорезистентними до обраного типу стерилізаційного процесу. Задача біологічних тестових індикаторів – підтвердження здатності стерилізаційного процесу знищувати низькочутливі спори мікроорганізмів. Застосовуються лише ті біологічні індикатори, які відповідають міжнародним стандартам. Найчастіше в стерилізаторах використовуються спори Bacillus stearothermophilus та Bacillus subtilis. Негативний результат тесту свідчить про ефективність обраного режиму.

Контроль стерилізації біологічним методом пов’язаний з деякими труднощами:

  • необхідні мікробіологічна лабораторія та висококваліфікований персонал;
  • час, потрібний для росту бактерій, значно перевищує тривалість стерилізації;
  • неможливість використання медичних приладів до отримання результатів контролю.


Підписка на статті

Підпишіться на розсилку, аби не пропустити жодної важливої та цікавої статті. Це БЕЗПЛАТНО.

Освітні заходи

Школа

Перевірте свої знання та здобудьте нові

Взяти участь

Інтернет-магазин

Інтернет-магазин

Скористайтеся найбільш вигідними пропозиціями щодо передплати і станьте нашим читачем просто зараз

Живе спілкування з редакцією

Спробуйте безплатно

Читайте безплатний презентаційний номер е-журналу «Управління закладом охорони здоров’я». Ознайомтеся із функціоналом і сервісами. Оцініть переваги е-журналу в дії!

Спробуйте безплатно

Безплатний презентаційний номер е-журналу «Довідник головної медичної сестри» — чудова можливість ознайомитися з ним та оцінити корисність публікацій.

Книжкова полиця

«Новий номер УЗОЗ»

Електронна книга «ЗБІРНИК посадових інструкцій лікарів та керівників ЛПЗ»

для передплатників е-журналу «Управління закладом охорони здоров'я»

Читати книгу




© Медична справа, 2017. Усі права захищено

Повне або часткове копіювання будь-яких матеріалів порталу, цитування, публікація їх анотованих оглядів допускаються лише з письмового дозволу редакції порталу.

Журнал «Управління закладом охорони здоров’я», свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації: КВ №11426-299Р від 11.07.2006.

Журнал «Довідник головної медичної сестри», свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації: КВ №18737-7537Р від 14.02.2012.


 


  • Ми в соцмережах

Зареєструйтеся — і двері для Вас відчинені!

Отримуйте лише фахову інформацію:
  • скачуйте зразки документів безплатно
  • користуйтеся нормативно-правовою базою
  • дізнавайтеся новини галузі охорони здоров’я

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Я тут вперше
І читатиму далі
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль
Упс! Файл доступний лише для зареєстрованих користувачів!

57 секунд на реєстрацію
І Ви отримаєте доступ до:
форм та зразків
фахових статей
найсвіжіших новин галузі
нормативних документів

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Я тут вперше
І скачаю потрібні файли!
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль