Норми харчування хворих для різних відділень медичного закладу

226
Норми харчування хворих визначені наказом МОЗ окремо для загальних, дитячих, а також гастроентерологічних і онкологічних відділень. Читайте в статті, що визначає обсяг продуктів, які отримують пацієнти, чим керуватися, визначаючи різноманіття продуктів в межах призначених дієт.

Повноцінне здорове харчування важливий фактор одужання пацієнта. Саме тому у Міністерстві охорони здоров’я Наказом № 931 був затверджений Порядок організації системи лікувального харчування хворих у закладах охорони здоров'я (далі-Порядок).

На основі норм середньодобового набору продуктів харчування на одного хворого розробляють затверджені раціони, з яких лікар призначає лікувальне харчування. Харчові продукти можна заміняти еквівалентно. При кулінарній обробці їжі необхідно враховувати особливості фізіології травної та інших систем організму хворих.

Меню-розкладка — документ, що характеризує якісний і кількісний склад харчових раціонів, складений на кожен день або на всі дні тижня медсестрою з дієтичного харчування разом з лікарем-дієтологом, шеф-кухарем та бухгалтером. Меню-розкладки складають щодня відповідно до принципів Порядку. Документ є переліком страв добового раціону, розподілених на окремі прийоми їжі. У ньому зазначають масу продуктів, необхідних для приготування кожної страви, вміст основних харчових речовин і енергетичну цінність.

У лікувальних закладах має бути встановлено чотириразовий режим лікувального харчування.

!Важливо: Харчування хворого здійснюється звичним способом, якщо він може ковтати і відсутні медичні протипоказання щодо вживання рідини та їжі перорально.

Норми харчування хворих для різних відділень медичного закладуЧитайте: "Предстерилизационная обработка: этапы, способы очистки, средства"

Відповідно до фізіологічних потреб хворого в енергії та харчових речовинах і особливостей метаболічних змін, зумовлених основним захворюванням, пацієнту може призначатися ентеральне (від ἔντερον «кишечник») харчування.

Система лікувального харчування побудована на основі  достатності та збалансованості харчування. Це означає, що харчування хворих проектується відповідно до фізіологічних потреб здорової людини у харчових речовинах та енергії. На основі інформації про особливості патогенезу хворого, клінічний перебіг та стадії хвороби, рівень та характер метаболічних зрушень медичні працівники вносять корективи до показників окремих харчових речовин та складають меню-розкладку.

При лікувальному харчуванні хворих необхідно враховувати харчовий статус хворого, його індивідуальних потреб у нутрієнтах та клінічний стан; відповідно до фізіологічних потреб визначити необхідну кількість мікронутрієнтів (білків, жирів, вуглеводів). Потребу в енергії та макронутрієнтах розраховують на один кілограм оптимальної маси тіла (оптимальна маса для чоловіків — 70 кг, для жінок — 60 кг).

Норми харчування хворих для різних відділень медичного закладуЧитайте: "Посадова інструкція завідувача стаціонарного відділення медичного закладу вторинного рівня"

Всіх хворих поділяють за харчовим статусом відповідно до індексу маси тіла. Згідно з цією класифікацією існує три групи людей: хворі з гіпотрофією, нормотрофією та гіпертрофією. Залежно від групи розробляється стандартний раціон для дорослих осіб. На основі харчового статусу Нормами харчування на одного хворого на день у закладах охорони здоров’я відповідно до профілю також визначається добова кількість основних продуктів харчування.

Крім цього лікувальне харчування включає дієтичний супровід при екстремальних клінічних станах (використовується повне або часткове ентеральне харчування, елементне та зондове харчування, нульові хірургічні та спеціальні дієти) та на етапі відновлення організму.

За наявності показань та відповідно до рекомендацій лікаря-дієтолога або іншого лікаря на всіх етапах лікування хворим можуть бути призначені дієтичні добавки, функціональні харчові продукти та продукти для спеціального дієтичного споживання.

Норми харчування хворих для різних відділень медичного закладуЧитайте: "Прийом ліків: консультуємо пацієнтів психіатрії"

МОЗ в Порядку затвердив норми харчування хворих різних відділень медичного закладу

Норми харчування хворих для різних відділень медичного закладу

Скачайте норми харчування хворих загального відділення

Норми харчування хворих для різних відділень медичного закладу

Скачайте норми харчування хворих дитячого відділення

Норми харчування хворих для різних відділень медичного закладу

Скачайте норми харчування хворих онкологічного відділення

Норми харчування хворих для різних відділень медичного закладу

Скачайте норми харчування хворих гастроентерологічного відділення



Підписка на статті

Підпишіться на розсилку, аби не пропустити жодної важливої та цікавої статті. Це БЕЗПЛАТНО.

Освітні заходи

Школа

Перевірте свої знання та здобудьте нові

Взяти участь

Інтернет-магазин

Інтернет-магазин

Скористайтеся найбільш вигідними пропозиціями щодо передплати і станьте нашим читачем просто зараз

Живе спілкування з редакцією

Книжкова полиця

«Новий номер УЗОЗ»

Електронна книга «Нові протоколи медичної сестри: аналізуємо проект»

для передплатників е-журналу «Довідник головної медичної сестри»

Читати книгу

Спробуйте безплатно

Безплатний презентаційний номер е-журналу «Довідник головної медичної сестри» — чудова можливість ознайомитися з ним та оцінити корисність публікацій.




© Медична справа, 2017. Усі права захищено

Повне або часткове копіювання будь-яких матеріалів порталу, цитування, публікація їх анотованих оглядів допускаються лише з письмового дозволу редакції порталу.

Журнал «Управління закладом охорони здоров’я», свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації: КВ №11426-299Р від 11.07.2006.

Журнал «Довідник головної медичної сестри», свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації: КВ №18737-7537Р від 14.02.2012.


 


  • Ми в соцмережах

Зареєструйтеся — і двері для Вас відчинені!

Отримуйте лише фахову інформацію:
  • скачуйте зразки документів безплатно
  • користуйтеся нормативно-правовою базою
  • дізнавайтеся новини галузі охорони здоров’я

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Я тут вперше
Для реєстрації знадобиться 57 секунд
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль
Упс! Файл доступний лише для зареєстрованих користувачів!

57 секунд на реєстрацію
І Ви отримаєте доступ до:
форм та зразків
фахових статей
найсвіжіших новин галузі
нормативних документів

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Я тут вперше
І користуйтеся матеріалами порталу «Медична справа»!
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль